dilluns, 12 de maig del 2014

Terratrèmols




Al llarg dels anys, els terratrèmols , també coneguts com tremolors, han resultat ser tremendament destructius. Per lo que es difícil imaginar que poden ocórrer tots els dies, a totes les parts del món, en forma de petits tremolors.
Cal afegir que, casi un 85 per cent dels terratrèmols del planeta ocorren a les costes del Pacífic, àrea coneguda per el nom de ‘’ Anillo de Fuego’’ , degut a la gran activitat volcànica que presenta.
La gran majoria dels terratrèmols ocorren en zones sísmiques o falles geològiques, on les plaques tectòniques col·lacionen entre si. Aquests impactes són graduals i imperceptibles a la superfície, en canvi, una immensa tensió es pot anar acumulant entre les plaques. Una vegada s’allibera aquesta tensió , ràpidament s’emetien  vibracions massives, anomenades ones sísmiques , a mils de quilòmetres fins arribar a la superfície terrestre.
S’han assignat escales als moviments sísmics en funció de la magnitud o duració de les ones sísmiques. Un terratrèmols d’entre 3 o 5 graus es considera breu, en canvi , de 7 a 8 graus ja és considerat ,olt greu.
S’ha comprovat que la mitjana dels terratrèmols de 8 graus és donen a algun lloc del mon cada any i quasi unes 10.000 persones moren anualment per aquesta causa.  Baix el meu punt de vista, i el de moltes persones, els edificis que es derrueixen són els principals responsables de la majoria de les víctimes dels terratrèmols. Com a conseqüència d’aquests, es produeixen incendis, inundacions o tsunamis que acompanyen la suma de víctimes i compliquen les operacions de rescat. 
Per tant, estem parlant d’un dels catàstrofes naturals més destructives del món, tot i que el nombre de morts s’han anat disminuït a mesura que es creen mesures preventives , com els plans d’ emergència, la formació d’edificis … , és inevitable esbrinar quant i on es produirà un terratrèmol, però si prevenir a una zona on té possibilitats de percebre un. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada