diumenge, 26 d’octubre de 2014

REUTILITZAR, L'ECONOMIA CIRCULAR

La realitat d'avui és que estem envoltats de milers de productes i de marques. El mercat es troba saturat. Centres comercials amb estants plens de dalt a baix.

Se'ns fa difícil pensar que fa uns 25 anys a la nostra illa tan sols arribaven productes de primera necessitat i alguns articles de luxe que només uns pocs adquirien. De qualsevol cosa que arribés tan sols hi havia una marca o un model. Dels típics patins de quatre rodes metàl·lics i adaptables al creixement del peu a tenir diversos models, mides, formes colors... De la primera "gameboy" que alguns tenien la sort de rebre per reis a les diferents consoles actuals (nintendos DS, playstation, PSP, Wii, etc) que cada any milloren i perfeccionen.

Les nostres cases s'omplen de juguetes, capricis, novetats, roba, estris... Aquell sofà que fa mil massatges, aquella bicicleta estàtica que ens permetrà perdre uns quilets a davant el televisor abans de l'estiu perquè no tenim temps d'anar al gimnàs. O aquella tele nova que, segons els fabricants ens faran sentir com si fóssim a dins la peli.

Cada any coses noves. I... què passa amb el que no fem servir? S'acumula a casa? Ho llencem a les escombraries?

En general, s'acumulen a casa fins... que ja no queda més lloc i hem de decidir què fer-ne. Finalment, tot se'n va a les escombraries i això... acaba generant un problema ambiental greu. Els abocadors comencen a estar plens. A més a més, els residus tecnològics contenen parts que poden ser tòxiques i necessiten un procés de desballestament adequat.

En el nostre país no estem habituats a vendre el que ja no ens serveix, així com es veu en diverses pel·lícules i sèries nord-americanes on es realitzen diferents "mercadets" a la porta de casa per desfer-se del que ja no utilitzen i treure uns quants calés.

Però, podria ser que el que nosaltres consideram com deixalles altres ho considerin útil?

En el vídeo següent del programa de televisió El escarabajo verde de la televisió espanyola explica l'economia circular. "L'economia circular és un nou paradigma econòmic on els productes es reciclen i reutilitzen en un cercle continu".  

"Un dels pilars de l'economia circular és el d'allargar la vida dels béns el màxim possible".

La telefonia mòbil i la roba són dels productes que més es comercialitzen i els que més residus generen. Com podem donar-lis una segona oportunitat? El vídeo ens dóna un parell d'idees.


Més informació sobre economia circular a:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada