dijous, 15 de maig del 2014


LA CONTAMINACIÓ DE L’AIRE URBÀ, UN GREU PROBLEMA.


S’entén per contaminació atmosfèrica a la presència en l’aire de matèries o formes d’energia que impliquin risc, dany o molèstia greu per a persones i béns. Els principals processos contaminants de l’atmosfera són aquells processos de combustió industrial com poden ser fàbriques o els mateixos automòbils. Totes aquestes combustions generen diòxid i monòxid de carboni, òxids de nitrogen, sofre, clor i hidrocarburs que són molt perjudicials per a la salut humana.


La contaminació de l’aire en zones urbanes a més de ser molt perjudicial i perillós per a les persones, també desgraciadament és un problema més que comú en les principals ciutats industrials del planeta degut a la gran quantitat de vehicles en circulació juntament amb totes les indústries que durant el seu procés de producció produeixen grans quantitats de diòxid de carboni.


 Segons la OMS, durant el 2012 van morir 7 milions de persones degut a problemes relacionats amb la contaminació atmosfèrica com poden ser càncers de pulmó. Aquesta xifra és molt alarmant ja que en algunes ciutats com són París i Pekín, la concentració de contaminants són molt superiors als permesos segons un estudi de la OMS. (20mcg/m3 ). En el cas de París, les seves quantitats són 38mc/m3 ( una mica superiors als permesos ), però en el cas de Pekín, els límits són superats de manera molt brusca ( 300mc/m3 ).  Aquestes xifres ens haurien de fer reflexionar sobre el que està succeint i com l’espècie humana està destrossant tot el que se ens ha donat.


En el cas de Menorca ens podem sentir contents ja que aquesta illa es troba aïllada d’aquests tipus de problemes ja que no està del tot industrialitzada. Tots el habitants de Menorca podem disfrutar d’un aire net i sà ja que el tràfic no és excessiu en ningun lloc de l’illa. Per una altra banda cal que seguim  preservant aquest patrimoni de la biosfera i no regular l’emissió d’alguns gasos nocius per a tot ésser viu com n’és un exemple l’empresa la GESA  que cada matí podem veure des de l’altra banda del port com de la seva torre s’expulsa una mena de gas color verd suau que contamina l’aire.


Per aquest problema tant greu com és la contaminació de l’aire, cal una sèrie de solucions com poden ser les següents: restringir el tràfic en certes zones cèntriques de les ciutats, promoure l’ús de bicicletes, promoure l’ús de vehicles públics com poden ser els autobusos, tenir més detalls sobre les zones més afectades...

Penso que promoure l’ús de la bicicleta en zones cèntriques de la ciutat és una bona solució ja que una persona es pot moure amb agilitat i sense contaminar per dintre de la ciutat. Aquesta iniciativa va ser aprovada per la ciutat de París i els seus nivells de concentració de substàncies contaminants han baixat considerablement.


Per últim, cal fer una crida a tots els habitants del planeta Terra per a que ajudin a sostenir la qualitat de l’aire en zones urbanes la contaminació del qual és tant perillós per a l’espècie humana.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada