En celebració del dia Mundial del Medi Ambient, la Comissió de Medi Ambient i Salut de l'IES us recomana el documental HOME.
Aquest documental ha sigut realitzat pel fotògraf francès Yann Arthus-Bertrand. Amant dels animals i de la natura recorre el món, visitant els llocs més fascinants i els més degradats amb l'únic objectiu de sensibilitzar i educar al públic en general. Moltes de les seves accions les realitza des la la fundació GoodPlanet.
HOME és un documental que repassa els orígens de la vida fins a l'actualitat. Uns orígens, ja llunyans. La VIDA sorgí als oceans fa uns 4.000 milions d'anys. Uns éssers vius, resultat de diferents intents, de diferents prototips de formes vivents i capaços de sobreviure en unes condicions inhòspites. Oceans i mars plens de vida, protegits de les rajos letals del Sol. Mentre la terra ferma estèril, no mostrava indicis possibles de cap forma de vida; el Sol s'encarregava d'eliminar-los amb els seus raigs ultraviolats.
L'aparició d'uns organismes capaços de produir oxigen, element tòxic per a les seves vides i taaan necessari a les nostres, canviaren el destí de la Terra. La seva acumulació en grans quantitats generà, allà l'estratosfera, una capa, un escut contra els rajos ultraviolats: la capa d'ozó. Aquest fet, permeté que algunes formes de vida comencin la seva aventura a la superfície terrestre. D'això fa uns 505 milions d'anys!
Certament, no tot han estat flors i violes en el desenvolupament de la vida sobre la Terra. La Terra, no és una roca que vaga per l'espai, és un sistema viu en el qual s'hi donen tota una sèrie de fenòmens geològics, meteorològics i... com no! també és susceptible a tot el que viatge per l'espai (meteorits, asteroides, supernoves...). Se'n coneixen 5 grans extincions (extincions de gran quantitat d'éssers vius, de formes de vida que han dixat el seu llegat en el registre fòssil) conseqüència algunes d'elles per impactes de grans meteorits, d'altres per canvis climàtics (glaciacions). I ara... esteim de cami cap a ... la SISENA?
L'home té uns 200.000 anys de vida. Som joves respecte a l'origen de les primeres formes de vida, però... som éssers intel·ligents! Som Homo sapiens sapiens! Mmmm... però, som intel·ligents?
Les primeres comunitats humanes es trobaven en perfecte equilibri amb la resta d'ésser vius. Cumpliem amb les normes en que es basa la natura, cumpliem amb el principi de SOSTENIBILITAT. Què ha passat? Com hem arribat aquí?
La nostra curiositat, les nostres inquietuts, el saber més, les ambicions... ens han conduït on som. La nostra característica diferencial, la més valuosa, se'ns ha girat en la nostra contra.
El descobriment del petroli ha accelerat la nostra vida, ens l'ha canviada. Ha millorat aspectes de la nostra existència, permetent que un ésser viu com noltros, de la nostra senzillesa, de la nostra estatura superi els 80 anys de vida, quan ens correspondrien uns... 30!
HOME ens mostra el resultat d'aquesta acceleració. Com ha canviat la Terra. Com han canviat les nostres vides. Com afecta a la nostra salut, felicitat i... al nostre futur.
HOME és un intent de fer-nos canviar. D'actuar. Només noltros podem canviar el nostre destí.
Més informació sobre la pel·lícula: AQUÍ
Per veure la pel·lícula: CLICA AQUÍ
Trailer de la pel·lícula
En el documental muchos ejemplos nos muestran esa faceta del hombre, la cual juega a ser un dios, intenta controlar todo lo que hay a su alrededor, y pretende imaginar que la infinidad existe, cuando en realidad sabe que al final los recursos se agotan. Un caso que se detalla en éste es el de la Isla de Pascua, en la cual sucedió, a pequeña escala, lo que pronto sucederá en el resto del mundo. Los recursos se agotaron por completo, el consumo sobrepaso la producción, y la sociedad cayó en la miseria absoluta, llevando a los indígenas a la extinción.
ResponEliminaNo tan solo las imágenes mostrada son impactantes, también los datos añadidos, las cifras, los porcentajes. A día de hoy, una persona criada, como nosotros, en un país considerado del primer mundo sabe, o al menos debería, que la sobreexplotación del medio es negativa y que el mundo se está viendo gravemente afectado. Mas, al ver estos datos nos damos cuenta de lo afortunados que somos en algunos aspectos, del tener comida diaria y otros sistemas básicos, para nosotros tan comunes. Y además, se abren nuestros ojos ante la idea de que el mundo actual se mueve en torno al dinero, y el poder económico. Cosas que lamentablemente, aunque se nos muestren no afectan lo suficiente. El documental resulta a su vez impactante y esperanzador, busca un atisbo de reacción humana ante su trabajo, y de alguna manera motiva a cada uno de nosotros a luchar por proteger la tierra, la naturaleza, nuestro hogar.
No tan solo las imágenes mostrada son impactantes, también los datos añadidos, las cifras, los porcentajes. A día de hoy, una persona criada, como nosotros, en un país considerado del primer mundo sabe, o al menos debería, que la sobreexplotación del medio es negativa y que el mundo se está viendo gravemente afectado. Mas, al ver estos datos nos damos cuenta de lo afortunados que somos en algunos aspectos, del tener comida diaria y otros sistemas básicos, para nosotros tan comunes. Y además, se abren nuestros ojos ante la idea de que el mundo actual se mueve en torno al dinero, y el poder económico. Cosas que lamentablemente, aunque se nos muestren no afectan lo suficiente. El documental resulta a su vez impactante y esperanzador, busca un atisbo de reacción humana ante su trabajo, y de alguna manera motiva a cada uno de nosotros a luchar por proteger la tierra, la naturaleza, nuestro hogar.
Este documental recorre desde el principio de la vida en la tierra a partir de la transformación de la atmosfera que hizo posible la vida, hasta la época actual. En él se explica como la llegada del hombre cambió la tierra, aunque al principio los humanos vivían en comunión con los animales y plantas, con la evolución, el hombre descubre los diferentes recursos que la tierra le ofrece y lo empieza a explotar para desarrollar su civilización. Con el tiempo, el número de personas ha crecido y con él, la demanda de recursos lo que significa una mayor explotación de los recursos por parte de las civilizaciones avanzadas. Todo este cambió está afectando profundamente a la tierra y está causando el deshielo de los polos y que el agua dulce se mezcle con el mar, en consecuencia la subida del nivel del mar. Además todas nuestras actividades liberan CO2 a la atmosfera, lo que trastorna el equilibrio entre las especies y la tierra. En este documental se nos advierte del peligro que todos corremos si no cambiamos nuestra forma de vida. Creo que es muy interesante ya que muchos ignoran todo lo que está pasando en la tierra y desconocen sus consecuencias, los recursos como el petróleo no son ilimitados y parece que la sociedad no se está dando cuenta. Por otra parte al final del documental se nos explica que en algunos países ya se están implantado medidas para proteger el medio ambiente, entre otras la reforestación y la utilización de energía renovables como la solar o la maremotriz.
ResponEliminaSempre m’ha semblat interessant la creació de la Terra i les diverses teories que hi ha, en aquest cas veiem la teoria més acceptada la del Big Bang i l’àtom primigeni. Però si em fascina com es va formar la Terra roca, encara més impressionant és com varen coincidir milers de condicions ambientals (combinació de gasos perfecta, temperatura idònia, activitat volcànica, tempesta elèctrica…) per a fer possible l’aparició de la vida, però no acaba aiquí ja que també impressionant és l’evolució que varen fer les primeres creacions fins als individus que hi ha actualment al món, inclòs l’ésser humà: aquest ésser que es creu superior i més intel•ligent que els altres éssers de la Terra i que es veu amb potestat per a explotar tota la riquesa del planeta sense control i sense tenir en consideració les causes que això té sobre els ecosistemes. Aquesta és la realitat que, després de la llarga introducció, el documental ens intenta fer veure. Com hi pot haver falta d’aigua, d’aliments, de matèria primera, elevada pobresa en alguns llocs i que en altres com Nova York, Dubai, la part financera de la India (on les diferències estan una vora l’altra) s’utilitzin milers de litres d’aigua dels quals la major part són litres d’aigua perduts o contaminats? Realment l’humà és capaç de continuar consumint tots aquests recursos d’una manera tant egoista “tot per jo res pels altres, si es mor un pobre doncs menys superpoblació”? I no només això, estem disposats a tenir ara un nivell de benestar superior al necessari però no saber si el nostre futur serà la meitat de bo del que és el present? Som conscients que potser el nostre comportament serà la nostra tomba? Crec que hem perdut el concepte de “terme mig” que ens va ensenyar Aristòtil el segle IV a.C i que l’hauríem de recuperar. Intentem canviar aquesta situació, no hi ha necessitat de viure sobre les nostres possibilitats consumint tots els recursos que el planeta ens dóna ja que això implica l’esgotament de recursos que seran necessaris per al nostre futur i per al futur dels nostres fills i nets, implica l’extinció de vida , vida que com ja he dit va costar crear ja que va implicar la coincidència de condicions molt específiques, creieu que si destruïm la vida podrà tornar a sorgir? Jo no ho crec així, per això l’hem de cuidar.
ResponEliminaEsta no es una noticia sorprendente. Tal y como llevamos escuchando ya desde hace años, el cambio climático está teniendo repercusiones cada vez peores en nuestro planeta. Sin embargo nosotros, que somos los únicos que podemos y debemos buscar soluciones, seguimos sin hacer nada al respecto. Imagino que esto se debe al hecho de pensar que nada puede pasar mientras estemos vivos. ¿Pero de verdad deseamos que nuestros hijos, nietos, o quien venga después, tenga que pagar por todo lo que ha provocado el hombre actual? Está claro que no es justo.
ResponEliminaEchemos un vistazo a lo que podría ocurrir en Menorca, por ejemplo. Si nos sinceráramos, todos o prácticamente todos llegaríamos a la conclusión de que es un pequeño paraíso. Muchos de nosotros disfrutamos en verano de sus playas, el agua transparente, la vegetación, el aire limpio, el silencio… Pero, ¿esto será así para siempre? Yo personalmente considero que si las cosas siguen yendo como han ido hasta ahora, nuestros hijos conocerán una isla muy diferente. Las playas serán vertederos, el agua transparente pasará a ser agua contaminada, la vegetación será pobre y escasa, y el aire limpio que llena nuestros pulmones dejará de serlo. En definitiva, un sinfín de consecuencias devastadoras que acecharán en breves nuestra isla como no digamos basta. Y todo esto, si no ha desaparecido antes, porque al ritmo que llevan los polos no sería una sorpresa. Además, importante es también comentar que muchas especies autóctonas de la isla desaparecerían.
Según mi opinión, tenemos que ser inteligentes. ¿No es mejor hacer ahora un pequeño esfuerzo para intentar evitar tal catástrofe antes que tener que hacerlo dentro de unos años cuando ya no haya remedio? Es cierto que una sola persona no puede cambiar el mundo, ni dos tampoco. Pero si cada uno de nosotros aportara su granito de arena, las cosas serían muy diferentes. Estoy segura de que nadie quiere ver una Menorca diferente a la de ahora.
Els éssers humans vivim en el planeta Terra des de fa ja diversos milions d’anys. Tal vegada tinguem una major importància pel fet del gran pas que hem realitzat al llarg de tota la història en diferents àmbits i tal vegada som l’espècie que ha aconseguit més assoliments per a millorar la nostra vida i les nostres necessitats. Vivim en aquest planeta el qual ens dóna els recursos necessaris per a la nostra subsistència diària i tot i així, mentre nosaltres estem malgastant innecessàriament més energia i recursos dels que necessitam, el planeta es troba dins un bucle el qual el porta a un final devastador. Nosaltres, els éssers humans, portam una venda en els ulls, la qual no és pot veure però es sap que hi és. Aquesta venda ens la que ens impedeix veure la realitat que envolta el nostre planeta i en conseqüència, les nostres vides i és la síntesi entre les necessitats materialistes i les millores de les nostres condicions de vida, els quals tots ells ens fan cercar noves maneres de millorar i prosperar la nostra existència però, a quin preu?
ResponEliminaEn un principi, els humans convivien en el planeta satisfent les seves necessitats però d’un mode positiu ja que no abusaven dels recursos que el planeta els oferia. Amb el pas del temps, els humans hem anat necessitant més i més, fent que la nostra vida fós més materialista que abans i aquest fet ha canviat la nostra vida i la nostra mentalitat. En el documental s’ha anat repetint una oració la qual m’ha deixat impactat ja que té moltissima raó la qual és: “Todo se accelera”. Aquesta oració pot simbolitzar diverses coses però en aquest cas només en parlaré de dues en qüestió les quals són el nostre ritme de vida; més caòtic i més ràpid; i el que és més important, simbolitza la nostra petjada en el planeta, una petjada la qual deixa un rastre de destrucció per allà on passa, un rastre de destrucció i canvi que ens afecta a tots.
Tal vegada som insensibles i devastadors però, vull esmentar que ja hi ha persones que es treuen la venda que tapa els seus ulls i poden veure la realitat i el que és més important, prenen una acció radical i volen canviar la situació. És trist pensar que necessitem veure milers de documentals per a canviar la nostra mentalitat i prendre una iniciativa. Aquest documental m’ha fet arribar a aquesta idea ja que ha presentat les coses des d’un punt de vista molt negatiu però, encara que tot hagi estat negatiu, el documental també ha mostrat una part de positivisme i esperança ja que, i com he esmentat abans, les coses semblen que van cap a millor però fins i tot l’esperança pot acabar un dia d’aquests mentre les bones intencions que tota persona pugui tenir siguin destruïdes pel materialisme que la societat imposa. Com exposa el documental, el voler canviar està present però no és gens fàcil i mentrestant, el planeta Terra segueix el seu camí de destrucció i devastació. Com diu el documental: “Todo se accelera”, però en la nostra contra.