dimarts, 21 de febrer del 2017

SUPERMAN I EL MEDI AMBIENT



El Consell de Medi Ambient de Singapur (SEC) ha creat aquest espot publicitari per conscienciar de la importància de cuidar l’atmosfera que ens rodeja, ja que aquesta és la que fa de la Terra un lloc habitable. El més curiós és que això es fa d’una manera còmica però alhora impactant, fent ús del lema Air pollution affects us all (“La contaminació de l’aire ens afecta a tots”). Es tracta d’un anunci molt breu en el qual un personatge de ficció, “Superman”, cau del cel sobtadament a causa de l’elevada contaminació present a l’aire.
Un dels recursos més importants de la Terra és la seva atmosfera, que ens proporciona l’aire necessari per viure i conté gasos d’efecte hivernacle que mantenen la temperatura del planeta en uns valors que fan possible la vida. Malgrat això, des de mitjans del segle XIX, amb el començament de la revolució Industrial, els humans estem emetent gasos contaminants contínuament, que empitjoren les condicions de l’atmosfera. Avui en dia, la mala qualitat de l’aire es pot atribuir principalment a la producció de béns, el consum d’energia, els processos industrials i el transport. Els principals contaminants atmosfèrics són el diòxid de carboni, els òxids de nitrogen i el diòxid de sofre entre d’altres.
Segons estima el Ministeri de Medi Ambient, al menys 16.000 persones moren per culpa de la contaminació a Espanya. Aquesta xifra multiplica per set a la de víctimes mortals en accidents de trànsit el 2010.
Des del punt de vista governamental, es podrien dur a terme algunes mesures per disminuir les emissions de gasos contaminants. Per exemple:  fer més competitiu el transport públic, imposar normatives com peatges al centre de les ciutats o disminuir la necessitat de mobilitat entre els habitants amb projectes urbanístics innovadors. També podrien aplicar mesures per tal d’aïllar i absorbir la contaminació augmentant les zones verdes i jardins, utilitzant asfalts especials que absorbeixen part de la contaminació i restringint diàriament la circulació de vehicles.
Per altre banda, a nivell individual, hauríem d’evitar utilitzar el cotxe el màxim possible, prenent altres alternatives com el transport públic, la bicicleta o simplement anar caminant. A més, podem contribuir canviant alguns hàbits de compra, per exemple, comprant productes locals en lloc de productes importats, portant la teva pròpia bossa de tela o de material reciclat per tal de no utilitzar-ne de plàstic o seleccionar productes responsables amb l’emissió de gasos contaminants.  Finalment, també podem col·laborar estalviant el màxim d’energia possible. Les petites accions, com apagar la llum quan sortim de l’habitació, desconnectar els endolls de la corrent quan no els emprem o evitar omplir la banyera d’aigua fins dalt, són, al cap i a la fi, petites accions que poden canviar el món.
Cap excusa és suficient per no posar el nostre gra d’arena i fer de la Terra un lloc segur i sa per nosaltres i per les generacions futures.

ESTÀ A LES NOSTRES MANS!!!  

Carlota Marra-López Vidal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada