Aquesta campanya impulsada per Veterinaris Sense Fronteres vol donar a conèixer el consum real de sucre per la població i fer públic la quantitat d'aliments que contenen sucres amagats.
I... us demanareu... per què 25gr de sucre? Doncs, perquè aquests 25gr de sucre són la quantitat diària recomanada per l'Organització Mundial de la Salut, és a dir un 5% de la ingesta calòrica diària. I... quin és el consum real? Doncs, un 75% MÉS!!! Aproximadament uns 300gr de sucre, t'imagines menjar-te 100gr de sucre a cullerades?
Molts us direu que.. ÉS IMPOSSIBLE!!! NO CONSUMIM TANT DE SUCRE!!! Però... sabieu que una cullerada de quètxup conté uns 4gr de sucre? I que una llauna de refresc uns 40gr? Us imaginau la quantitat de sucre que hi pot haver en productes que considerau "salats" com per exemple... un brou? Si la vostra curiositat ha entrat a les vostres vides... us animam que visiteu l'exposició de la campanya que hi ha a l'entrada i a la sala d'actes del centre, també hi podeu col·laborar amb els alumnes afegint els envasos dels productes que crèiem que no tenien sucre al mural.
Així doncs, els dolços s'han convertit en un dels aliments més consumits en les darreres dècades. Qui pot resistir-s'hi?! A qui no se li ha fet la boca aigua davant un bon pastís de xocolata? A l'època dels 60-70, els pastissos eren casolans, els feien les nostres mares, àvies i en dates assenyalades; també era freqüent trobar-los als forns i pastisseries però amb poca varietat. A poc a poc, es començaren a fabricar dolços a escala industrial i a arribar a tots els llocs del món, productes atractius i sotmesos a fortes campanyes de màrqueting.
Però... ens hem plantejat mai què hi pot haver al darrera d'aquests productes? Heu pogut resistir-vos a més d'un dia sense dolços? Us tornau irritables o el vostre pensament se'n va al darrera, inclòs després d'haver ben menjat? Us heu pogut resistir a la gola?
Tot això per què? Doncs, perquè la majoria d'aquests productes contenen grans quantitats de sucres afegits, més del recomanable. Un dels efectes del sucre és que crea addicció, de fet, deixar de menjar-ne quan el cos n'està acostumat genera la síndrome de l'abstinència (el conegut efecte "mono"). I, és precisament aquesta addicció amb la qual juguen els fabricants dels dolços; amb quin objectiu? doncs que tornem a comprar-ne.
Una mica de sucre alegra la vida, no hi estau d'acord? emperò un excés genera, com tothom sap, obesitat i càries, però també diabetis, cardiopaties, problemes respiratoris, càncer... Però no tan sols el sucre té efectes negatius sobre la nostra salut sinó que també la seva producció afecta a la salut social i a la salut del nostre planeta. És cert que la producció de sucre dóna llocs de feina a moltíssimes persones, però les quals viuen en situacions de pobresa i treballen durament llargues jornades de fins a 16 hores per un sou miserable. Històricament, la producció de sucre ha estat associada a l'esclavitud. I per altra banda, els monocultius de la canya de sucre contaminen rius i sòls amb els pesticides i fertilitzants, a més a més de reduir la biodiversitat afecta a la salut de les poblacions veïnes.
Bé és cert que no es troba en les nostres mans la solució a tot això però si és cert que petits gests poden canviar el rumb... de la nostra salut, de la nostra vida, i... per què no... canviar a la nostra societat?!
Us deixam un parell de vídeos de la campanya i d'altres que us poden donar més informació:
CAMPANYA 25gr de sucre
CAMPANYA VETERINARIS SENSE FRONTERES
INDÚSTRIA SUCRERA A BOLÍVIA
INDÚSTRIA SUCRERA A GUATEMALA - TERRA SENSE ARBRES
INDÚSTRIA SUCRERA A LA REPÚBLICA DOMINICANA
Més informació
- Campanya 25gr de Veterinaris sense fronteres
- Lobby del sucre
- Efectes del sucre sobre la salut
- Impacte social
- Impacte ambiental
- Publicitat descontrolada
- Etiquetat incomprensible
- Article de El País sobre consum de sucres
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada